Skifte bleie - småbarnsforeldrenes beste tips

Posted by Megan Longo on

En norsk baby bruker i gjennomsnitt nesten 5000 bleier i løpet av sine første leveår. Da er det ikke rart at småbarnsforeldre utvikler en god teknikk og finner smarte tips for bleieskift. 

Vi har gjort jobben enklere for deg og deler våre beste tips for enklere bleieskift. 

Ha alt du trenger i nærheten 

Rutinerte bleieskiftere har utstyret klart før bleien skal av. Dette er spesielt praktisk hvis du skal skifte bæsjebleier. For å gjøre bleieskiftet så enkelt som mulig er det derfor lurt å finne frem: 

 • Tørre stellekluter 
 • Tørre stellekluter dyppet i vann (hvis du ikke har vann innen en armlengdes avstand) 
 • Salve for sår hud, for eksempel Inotyol, Bepanthen eller Sinksalve
 • Ting til å distrahere barnet med 
 • En ren bleie 

Lyketyl Skifte bleie ha alt du trenger i nærheten

Bruk en vanntett stellematte

Uansett hvor proff du har blitt på bleieskiftene kan det fort skje et uhell. Da er det kjedelig å måtte sette på en maskin og vaske underlaget. Hvis du bruker en vanntett stellematte kan du skifte bleier med senkede skuldre. Da kan du enkelt vaske bort søl med såpe og vann.

Vi i Lyketyl har utviklet en egen matte som skal gjøre nettopp bleieskift enklere. I tillegg til å være vanntett og “wipeclean” veier stellematten bare 238 gram og du bretter den enkelt sammen så den blir like liten som en clutchveske.

Lyketyl Small vanntett stellematte Cinnamon

Lyketyl Small Vanntett stellematte i fargen Cinnamon

Åpne og lukke bleien

Dette er et veldig enkelt og overraskende effektivt triks. Når du skal skifte åpner du først bleien et lite øyeblikk før raskt lukker den igjen. Babyen vil ofte tisse med det samme når den kjenner den friske luften. 

Når du lukker bleien igjen og venter litt vil du ofte slippe å få tiss på underlaget eller i en helt ny bleie. Dette tipset er spesielt smart hvis du har en guttebaby. Du kan også dekke dekke til babyen med en tørr stelleklut.

 

Distraher med en leke 

Når babyen har lært seg å rulle fra mage til rygg kan bleieskiftene fort bli mer utfordrende. I hvert fall hvis babyen elsker å sprelle rundt! Det kan være vanskelig å få babyen til å ligge i ro mer enn et par sekunder. Trikset er å ha en spennende leke liggende klar og holde den rett over babyen. Forhåpentligvis er den spennende nok til at du rekker å skifte bleien. 

Når babyen blir større kan barnet selv holde leken eller andre ting som er spennende. For eksempel kan fjernkontroller, bilnøkler eller en elektrisk tannbørste fungere godt som avledning. Pass ekstra på hvis barnet får leke med andre ting enn leker.

Lyketyl Skifte bleie distraher med en leke

Lag dine egne våtservietter 

Skal du skifte på babyen uten vann i nærheten er det fristende å bruke våtservietter. Det fungerer veldig fint en gang i blant, men hvis du bruker våtservietter ofte, kan det fort bli for sterk kost for sart barnehud. Å lage egne våtservietter er et mer skånsomt alternativ. Enkelt er det også! 

Slik lager du dine egne våtservietter: 

 • Ta en bunke tørre stellekluter og dynk dem i en skål med vann og litt babyolje. 
 • Sørg for at stelleklutene blir ordentlig våte og gi dem en lett skvis
 • Legg stelleklutene i en tett beholder eller en tom pakke med våtservietter. Da holder de seg fuktige lenge. 

Skifte bleie på natten? Ha alt klart 

Hvis du må skifte bleie på natten blir jobben mye enklere når du har bleie og stellematte liggende i nærheten av sengen. Da kan du skifte mens både du og babyen halvveis sover, og det blir mye enklere å sovne igjen. I tillegg er det smart å legge frem en ekstra pysj til minsten, hvis du trenger å bytte. 

Har du noen smarte tips til enklere bleieskift? Del gjerne i kommentarfeltet :)

 

Vil du ha flere tips til baby og barn?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilsendt inspirasjon og nyheter.   

← Older Post Newer Post →


Comments


 • har noke gode tips til barn skal ligge i ro nor skifter bleier ?

  kristoffer on
 • Babypotting er mitt beste tips! Har en baby på 8 mnd og bytter nesten ikke bleier lengre. Kjempeenkelt og bra for helsa.

  Ina on

Leave a comment